You are here:
Stagelopen bij JAZO | Joost Gerritsen vertelt
Back to overview

Stagelopen bij JAZO | Joost Gerritsen vertelt

Hoewel zijn directe familieleden weinig met techniek hebben, was het voor de twintigjarige Joost Gerritsen uit Duiven na het bezoeken van een aantal open dagen al gauw duidelijk dat hij die richting op wilde. Stagelopen bij een bedrijf als JAZO is dan voor hem ook een logische aanvulling op zijn opleiding. En van zijn stageperiode heeft Joost allerminst spijt: “Het was ontzettend leerzaam.” Benieuwd naar zijn leermomenten? Lees het hier.

“Op de middelbare school had ik in eerste instantie nog niet echt een idee welke richting op wilde met mijn vervolgstudie. Maar toen ik een aantal open dagen had bezocht wist ik het. Werktuigbouwkunde leek me wel wat. Ik ben wiskundig goed aangelegd en heb altijd interesse gehad in techniek. Ik heb één jaar op HBO-niveau de opleiding werktuigbouwkunde gevolgd, maar dat was net wat te hoog gegrepen. Na een jaar besloot ik een stapje terug te doen. Het Graafschap College sprak mij altijd al aan en daar kon ik dezelfde opleiding volgen, maar dan een niveau lager. Nu volg ik de opleiding tot technicus engineering met de richting werktuigbouwkunde”, vertelt Joost enthousiast over zijn studiekeuze.

Enthousiast over JAZO

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van zijn opleiding. Voor zijn tweede stageopdracht koos hij voor JAZO Zevenaar. “Op school hebben ze een lijst met stagebedrijven. JAZO is niet ver van mijn woonplaats vandaan en toen ik me meer ben gaan inlezen in het bedrijf werd ik steeds enthousiaster. Na een mail gestuurd te hebben, mocht ik op gesprek komen en niet veel later begon mijn stage van twintig weken al.”

Aan de slag

En die stageperiode werd voor Joost wel heel bijzonder, zo blijkt wanneer hij begint te vertellen. “Ik mocht zelfstandig een tool ontwikkelen om de communicatie in het verkoopproces tussen de verschillende afdelingen te verbeteren. Met deze tool kunnen er 3D-modellen gegenereerd worden om de productaanvragen van klanten eenvoudiger te verwerken. Met de tool wordt de aanvraag gevisualiseerd door de pui, rooster of deur in het programma SketchUp in te tekenen en vervolgens te documenteren in het formulier dat ik heb opgesteld. Deze documentatie kan zo makkelijk overgedragen worden aan collega’s die betrokken zijn bij de volgende stap in het proces; het verwerken van een offerte en het uiteindelijk omzetten van de offerte in een order.”

Enthousiaste reacties

De opdracht heb ik met twee handen aangegrepen. Aan het einde van mijn stage was de tool klaar, die ook echt werkt. Ik heb er heel enthousiaste reacties op ontvangen, voornamelijk van de verkoopafdeling waarvoor de tool is ontwikkeld. Via een digitale presentatie heb ik vervolgens de tool aan diverse medewerkers binnen JAZO gepresenteerd en is het vervolgens doorgestuurd naar iedereen binnen het bedrijf.&rdquo

Welkom

Niet alleen de opdracht zelf sprak Joost heel erg aan. Ook de onderlinge sfeer binnen JAZO is iets waar hij met plezier op terugkijkt. “Er hangt een hele relaxte sfeer. Iedereen is heel vriendelijk en meegaand. Voor vragen kun je echt bij iedereen terecht. Ik voelde me dan ook heel welkom. Van mijn kant dus alleen maar positieve berichten, al moet je wel goed zelfstandig kunnen werken. Misschien dat iemand, die wat meer begeleiding nodig heeft, het wat lastiger vindt. Maar voor mij werkte het juist heel fijn. Je krijgt een eigen werkplek toegekend, zodat je ook fijn kan werken. Ik zou JAZO ook zeker aanbevelen als stagebedrijf”, vertelt Joost enthousiast.

Uitstelgedrag is verleden tijd

Op persoonlijk vlak heeft Joost ook het nodige opgestoken. “Stiekem ben ik wel iemand van het uitstelgedrag. Als ik aan een opdracht voor school moet werken, stel ik dat vaak uit tot het laatste moment. Bij JAZO heb ik geleerd dat het ook anders kan en dat het juist heel fijn is om direct dingen op te pakken en alles goed bij te houden. Dat vond ik een heel fijne ervaring en heeft mij veel gebracht. Het uitstelgedrag heb ik wel achter me gelaten”, zegt Joost lachend.

De toekomst

Voor Joost was zijn stage een periode waar hij met een fijn gevoel op terugkijkt, maar ook vanuit JAZO waren zijn stagebegeleiders enthousiast. “Ik heb een werkende tool afgeleverd, dat was de opdracht. Daarnaast heb ik een mooi eindcijfer ontvangen. Ik moet hierna nog één jaar naar school. Daarna hoop ik de HBO-opleiding werktuigbouwkunde te gaan volgen. In de toekomst zie ik mezelf wel aan de slag gaan als 3D-engineer. Dat past beter bij mij dan echt in de werkplaats of fabriek mee te werken. Ik vind de achterliggende gedachte achter een product heel mooi en zeker als je dat mag gaan ontwerpen. Of ik in de toekomst als 3D-engineer bij JAZO aan de slag wil? Dat lijkt me super, maar eerst mijn opleiding maar afmaken”, besluit Joost zijn verhaal.  

Wil je net als Joost ook stagelopen bij JAZO? Dat kan! We staan altijd open voor jong talent. Lees er hier meer over.

Do you have any questions or would you like advice? 0316 - 59 29 11