You are here:
De gezichten achter JAZO | Geert Roelofs
Back to overview

De gezichten achter JAZO | Geert Roelofs

Een Koninklijke onderscheiding op zak én al 48 jaar in dienst bij JAZO. Dat vraagt om een nadere kennismaking. Maak kennis met constructiemedewerker Geert Roelofs!

“Ik ben in 1973 bij JAZO begonnen nadat ik de L.T.S had afgerond. Ik was meer praktisch ingesteld, dus de M.T.S was voor mij te theoretisch. Nadat ik mijn diploma op zak had ben ik gaan solliciteren. Al kon ik al gauw aan de slag bij de dorpssmid. Totdat mijn vader een vacature van leerling-bankwerkers van JAZO in de krant staan. Hij was ervan overtuigd dat deze baan beter bij mij zou passen. Ik mocht op gesprek komen en direct beginnen. De toezegging aan de dorpsmid heb ik daarna geannuleerd. In die tijd werden er jaarlijks zes à zeven leerlingen aangenomen die drie maanden aan het werk gingen. Vier mochten er blijven, waarvan ik er één was. Ik was nog leerplichtig in die tijd, dus ik ging één dag in de week naar school en de overige dagen was ik aan het werk bij JAZO. In de loop der jaren bleef ik avondcursussen volgen en slaagde voor mijn vakdiploma’s met aansluitend bedrijfsbeheer en bedrijfsvoering. Als snotneus van 22 jaar werd ik zelfs gevraagd om te ondersteunen bij de bedrijfsvoering in de staal afdeling. Toen niet veel later ook de afdelingsleider ziek werd, werd ik gevraagd om tweede voorman te worden. Stond ik daar als 23-jarige leeftijdsgenoten of oudere collega’s aan te sturen. Maar ook dat verliep prima.”

Ontwikkelingen

Ook in de jaren daarna bleef Geert zich ontwikkelen. “Later kreeg ik de leiding over de staalafdeling. In die tijd bestond dat nog uit een combinatie van staal en plaatwerk. Dat heb ik vijftien jaar mogen doen. Langzaamaan ontwikkelde ook JAZO door en kwam er een aparte afdeling voor het plaatwerk waarbij ook laserrobots werden ingezet. Daarmee veranderde ook het productieproces. Dat was niet helemaal mijn ding. Ik ben mij meer gaan toeleggen op het hele constructie-gebeuren en de expeditie. Daar kreeg ik een leidinggevende rol. Ook nu nog ben ik een echte spin in het web. Dat vind ik heerlijk. Als er nu dingen zijn, kan ik ook een teamleider vervangen.”

Drie generaties directeuren

Wanneer we Geert spreken spat het enthousiasme voor zijn werk én JAZO er vanaf. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij al die jaren bij het bedrijf in Zevenaar is gebleven. “Toen ik 18 of 19 jaar was heb ik er wel eens aan gedacht om te emigreren naar Australië. Maar de band met het dorp, mijn familie en vrienden was en is daarvoor te groot. Ik had werk en ook echt goed werk. Al die jaren heb ik mooie stappen mogen maken binnen het bedrijf. Ik heb veel lol in mijn werk en de mooie bijzondere projecten die we hebben mogen maken en nog steeds maken. Ik kan op de fiets naar JAZO, voor mij was dat en is het nog steeds de ideale situatie. Nog steeds heb ik iedere dag plezier in mijn werk, ondanks de generatie die veranderd. Ik werk nu onder de derde directeur. Ik heb onder de opa en vader van Axel, de huidige directeur, gewerkt. Toen ik 16 jaar was en net begon met werken, was het echt wel een heel andere wereld. In die tijd werd je nog echt opgevoed door de directeur. Dat is toch weer anders dan bijvoorbeeld door je vader, die ook echt wel streng was hoor”, zegt Geert lachend.

Bezige bij

Met nog maar een aantal jaren op de teller voor zijn pensioen denkt Geert niet aan stil zitten. “Ik mag nog ruim drie jaar werken. Dan kom ik op 51 dienstjaren bij JAZO uit. Twee jaar geleden is een collega met 50 jaar en drie maanden met pensioen gegaan. Daar ga ik normaal gesproken voorbij”, klinkt het trots. “Maar, misschien is er na mijn pensioen ook nog wel een plekje vrij voor mij. Ik vind mijn werk namelijk nog steeds heel leuk. Dat komt ook omdat JAZO een heel prettige werkgever is om voor te werken. En dan heb ik het niet alleen over het salaris, ook de faciliteiten die ze aanbieden aan het personeel zijn in orde. Er wordt bijvoorbeeld flink geïnvesteerd in de veiligheid. Zo zijn de productiehallen voorzien van een stofafzuiging die het fijnstof filtert en hebben we op het gebied van milieu ook heel veel certificeringen. Als werknemer heb je voldoende mogelijkheden om je kunnen ontwikkelen. Ja, ik voel me hier echt thuis. Ach, hoe dan ook, stilzitten hoef ik na mijn pensioen helemaal niet. Ik heb 2 kleinkinderen en veel hobby’s op maatschappelijk gebied. Ik zit in twee grote besturen en doe veel vrijwilligerswerk. Daar heb ik in 2019 een Koninklijke onderscheiding voor ontvangen”, besluit Geert glunderend zijn verhaal.

Do you have any questions or would you like advice? 0316 - 59 29 11